Web

Jaká jsou rizika internetových seznamek


Najít si životního partnera je základní lidská touha. Platí to již od počátku věků a rozhodně to není něco, co by bylo specifické pouze pro člověka. Čím se však lišíme od ostatních živočišných druhů je fakt, že při hledání potenciálního partnera či partnerky používáme moderní technologie. V posledních letech to pak jsou nejrůznější internetové seznamky.

 

psaní na online seznamku

 

Ty fungují v podstatě velmi jednoduše. Vyplníte svůj profil, kde dáte nejen fotografii, ale také uvedete svůj věk, své koníčky i svou představu o tom, jak by měl váš protějšek vypadat a jaký by měl být. Na základě toho pak bude váš profil zasílán lidem, kteří vašemu popisu nejlépe odpovídají, a vy zase budete dostávat profily těch, kterým nejlépe odpovídáte vy. Následně si z nich vyberete a daného člověka kontaktujete. Pak už vše probíhá poměrně standardně – domluvíte si schůzku, a buď si padnete do oka či nikoliv.

 

To vše zní velmi dobře, a je jasné, že jsou tyto služby velmi často využívané. Problém je, že sebou také přináší určitá rizika, která si mnozí ani neuvědomují. Mnohá z nich jsou specifická právě pro internetové seznamky a u jiných typů na ně v podstatě nenarazíme.

 

profily na seznamce

 

Tím hlavním je, že daný člověk o své identitě zkrátka a prostě lže. Jistě, může tomu tak být i jinde, ovšem u klasických seznamek je vyžadován doklad totožnosti. Ano, ten je povinný i u těch internetových, avšak zde není možnost jak zjistit, že se jedná o skutečný doklad a ne o vyrobený padělek – což je díky dnešním počítačovým programům navíc velmi jednoduché.

 

Také samozřejmě může daný člověk o sobě zkrátka a jednoduše lhát. Nikdy pak nevíme, jaké jsou jeho skutečné úmysly. Zde je proto dobré dát si nejen tu první, ale i několik následujících schůzek na veřejných místech, kde budeme v bezpečí. Pamatujme totiž, že jen málokdo je tak dobrý, jak se tváří či jak o sobě tvrdí. Bezpečnost by proto měla být na prvním místě.