Belgie
Belgie je jednou z nejznámějších zemí, kde můžete narazit na úžasnou čokoládu. Existuje to spoustu firem a továren, které se zabývají její výrobou. Od tabulkové čokolády se postupně dostali až k čokoládovým lanýžům a bonbónům. Nejoblíbenější forma čokolády v Belgii jsou čokoládové bonbóny s nejrůznějšími náplněmi, ořechová, ovocná, likérová, jogurtová, kávová a mnoho mnoho dalších.
Mexiko
Mexiko je taktéž poměrně známé tím, že místní obyvatelé mají velkou zálibu v čokoládě. A to zejména v té, která je výrazně okořeněná. Jedním z nejoblíbenějších výrobků z čokolády je rozpuštěná horká čokoláda do podoby nápoje, která je okořeněná skořicí. Čokoláda se rozpustí v horkém mléce, a ještě se přímo do nápoje rozdrtí kousky čokolády.
Brazílie
Nejpopulárnější brazilská čokoládový dezert jsou kuličky zvané brigadeiro. Jsou to kuličky, které jsou vyrobeny ze směsi kondenzovaného mléka, másla a kakaa. Ty se poté obalují v silné vrstvě čokoládové posypky. Konzumují se jen tak nebo se také stávají součástí nejrůznějších dezertů.
Francie
Čokoládové suflé. Nesmírně náročný dezert, ale odměnou vám je nezapomenutelná, lahodná chuť. Tento dezert je velmi oblíbený ve Francii, kde má tradici dlouhou více než 200 let. Kombinace žloutků, mouky, cukru a čokolády se vloží do pečící misky a poté se musí odhadnout přesně doba pečení tak, aby suflé bylo na okrajích křupavoučké a po rozkrojení vám byla odměnou tekoucí čokoláda.
Japonsko
V Japonsku si na čokoládové dezerty moc nepotrpí, ale pokud něco Japonci opravdu milují, pak je to čokoládový dezert zvaný nama. Jedná se o směs čerstvé šlehačky, která je rozmixovaná s čokoládou. Tím vznikne ganache, která se běžně používá třeba na zdobení dortů. Směs se naleje do formy, nechá ztuhnout a poté se krájí na kousky, které se obalují v kakaovém prášku. Výsledný dezert se rozplývá v ústech.