Indická kuchyně je velmi rozmanitá. Tradiční jídla se liší dle jednotlivých regionů a dle toho, jaké náboženství má většina obyvatel v daném regionu. V Indii totiž převažují hinduisté, kteří například nikdy nejedí hovězí maso. Další výrazné zastoupení v Indii mají muslimové, kteří naopak nekonzumují vepřové. Hodně pokrmů v Indii je vegetariánského charakteru. Při vaření používají hodně koření, milují ostrá a pálivá jídla. Základem jídel bývá rýže, luštěniny a zelenina
Co byste neměli minout z indické kuchyně, pokud vycestujete do této země?
Kuře Tikka Masala
I když jsme zmínili, že hodně pokrmů, které se v Indii konzuumuují jsou vegetariánské, kuře Tikka Masala patří mezi jedno z nejtradičnějších jídel, a můžete ho ochutnat i v indických restauracích napříč Evropou. Jedná se o kuřecí kousky v tikka omáčce, které je krámová, lahodná a pálivá. Jídlo se podává s rýží nebo s plackami nán.
Samosa
Samosa jsou smažené taštičky z těsta, které je vytvořené z pšeničné mouky a přepuštěného másla. Obvykle se tvarují do tvaru trojúhelníku. Náplň je nejčastěji tvořena bramborami, hráškem nebo jinou zeleninou či sýrem.
Gajar Ka Halwa
Vynikající a lehký dezert populární po celé Indii. Je tvořený z mrkvového základu, který se vaří společně s vodou, mlékem a cukrem až do té doby, než se vytvoří pudingová konzistence.
Nán
Velmi oblíbená příloha, kterou můžete jíst k téměř jakémukoliv jídlu. Nejčastěji se podává k pokrmům, které obsahují omáčku. Jsou to placky z pšeničné mouky, kdy se k základu přidá bílý jogurt, což vytvoří měkkou a nadýchanou texturu. Podobné jsou placky jménem čápátí, které jsou ale tenčí a kvůli absenci jogurtu nejsou tak nadýchané.
Dáta masala
Tentokrát se nejedná o pokrm, ale nápoj. Pokud jste milovníky silně kořeněných nápojů, dáta masala si zamilujete. Jedná se o čaj, který je vařen s mlékem a poté se v něm nechá vyvařit nejrůznější koření. Nejčastěji hřebíček a kardamon. Indičtí obyvatelé jsou zvyklý si poté čaj ještě velmi štědře osladit.